Steeds meer Nederlanders zien de voordelen in van moestuinieren. Zeg nou zelf: hoe leuk is het om je eigen appels, boontjes of komkommers te kweken? Tuinieren is overigens niet alleen leuk; met een uurtje tuinieren verbrand je flink wat calorieën. Tel daarbij op dat de groente en fruit uit je eigen tuin ook nog eens hartstikke gezond is en je hebt een gouden combinatie. Wat zijn eigenlijk de precieze voordelen van het kweken van je eigen fruit en groente? Je leest het in dit artikel.
Hoe kun je je eigen fruit en groente kweken?
Veel mensen denken dat het zelf telen van groente en fruit niet voor hen is weggelegd. Ze denken bijvoorbeeld dat hun tuin te klein is of dat ze te weinig kennis hebben van tuinieren. Toch hoef je niet heel veel kennis en ervaring of een grote tuin te hebben om te kunnen beginnen met kweken van je eigen appelboom, een tomatenplant of een paar aardappelplanten. In sommige gevallen heb je niet eens een tuin nodig, maar volstaat een vensterbank met genoeg ruimte en zonlicht ook. Natuurlijk is een stukje tuin wel prettig; daarin kun je bijvoorbeeld een paar fruitbomen planten. Heb je geen idee uit wat voor een fruitbomen of planten je kunt kiezen? Klik hier voor een overzicht van mooie en eenvoudig te verzorgen fruitbomen.
Zelf fruit kweken is gezond voor je
Een van de grootste voordelen van het zelf kweken van fruit en groente is dat het lekker én gezond is. Dit heeft ook weer een goed effect op jou: met een goed gevulde moestuin kies je er sneller voor om daar iets te kiezen voor een recept of een tussendoortje in plaats van dat je naar de supermarkt gaat. Het is immers zonde om al die lekkere appels, komkommers en avocadoplanten weg te gooien. Op die manier stimuleer je jezelf dus om gezonder te gaan eten én heb je altijd wat gezonds in huis.
Vrij van bestrijdingsmiddelen en pesticiden
Daarnaast is het zelf kweken van fruit en groente op een andere manier gezond: je weet zelf precies wat je wel of niet gebruikt bij het laten groeien van de bomen en planten. Bij bijvoorbeeld appels uit de winkel heb je geen idee wat voor bestrijdingsmiddelen er allemaal zijn gebruikt om insecten tegen te gaan. In je eigen tuin weet je precies wat er gebeurd is met het fruit, waardoor je ook exact weet wat je uiteindelijk binnen krijgt. Fruit en groente zonder dergelijke pesticiden zijn gezonder voor je lijf en beter voor het milieu.
Moestuinieren is goed voor je gezondheid
Alsof de bovenste twee voordelen nog niet gezond genoeg zijn, is er nóg een reden aan te wijzen waarom moestuinieren goed voor je gezondheid is. Je kunt met een eigen moestuin of tuin je sportschoolabonnement namelijk wel opzeggen! Door regelmatig in de tuin bezig te zijn, krijg je volop beweging. Tuinieren is voor iedereen goed te doen, maar vergt wel wat uithoudingsvermogen. Denk er maar eens over na: door te harken train je je armspieren, door op je hurken te zitten doe je een soort squats… Op die manier is tuinieren ontzettend goed voor je lichaam en zul je je door het vele buiten zijn ook geestelijk beter voelen. Alleen daarom zou je al een eigen (moes)tuin willen hebben!
Hele seizoen doorkweken met eigen tuin
Wat ook erg fijn is aan het hebben van een eigen moestuin is dat je het hele jaar door kunt kweken. Ieder seizoen zijn er andere fruitsoorten en groenten die het op dat moment goed doen. Je kunt jezelf dus een heel jaar voorzien van eten – dat is eigenlijk best bijzonder. Met een eigen (moes)tuin hoef je wat dat betreft dus niet meer afhankelijk te zijn van de winkels, omdat je als je wilt altijd de beschikking hebt over eten. Extra tip: schaf een kweekkast aan om in alle seizoenen te kunnen kweken. In zo’n kast kun je namelijk eenvoudig de temperatuur regelen en aanpassen op het soort fruit of groente dat je laat groeien.
Kortom: het kweken van je eigen fruit en groente is niet alleen leuk, maar ook nog eens hartstikke gezond. Het is niet voor niets het geval dat steeds meer Nederlanders de voordelen van (moes)tuinieren inzien. Heb je geen eigen stuk tuin en vind je je vensterbank te klein? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van het huren van een stuk volksmoestuin. In vrijwel iedere stad is er wel een stuk grond met gemeenschappelijke moestuinen te vinden waar je alsnog je eigen gewassen, zoals fruit en groente, kunt verbouwen.