Het meeste halen uit een overkapping of veranda

Optrekkend vocht is één van de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in woningen. De gevolgen zijn niet te onderschatten: muffe geuren, schimmels, loslatend behang en soms zelfs schade aan de constructie. In dit artikel over optrekkend vocht vind je alle ins en outs om definitief korte metten te maken met optrekkend vocht in huis!

Pak optrekkend vocht tijdig aan!

De kernboodschap is simpel: optrekkend vocht moet je bij de bron aanpakken, anders blijft het probleem terugkomen. Als vocht eenmaal omhoogkruipt via funderings- of spouwmuren, zijn gele vlekken, schimmels en muffe geuren vaak niet ver weg. Gelukkig zijn er genoeg maatregelen om dit proces te stoppen en je woning weer gezond en droog te krijgen. Denk dan aan betere isolatie, ventilatie of plaatsing van vochtwerende materialen in de kruipruimte.

Wat is optrekkend vocht en waarom is het zo hardnekkig?

Optrekkend vocht is precies wat de naam aangeeft: vocht dat vanuit de grond omhoogtrekt in de muren van je huis. Vaak begint het bij de fundering of in de kruipruimte en trekt het via poreuze materialen (denk aan baksteen of beton) langzaam naar boven. Dit proces wordt ook wel ‘capillaire werking’ genoemd. Een muur of fundering kan zich gedragen als een soort spons die continu water opzuigt.

Waarom is het zo hardnekkig?

  • Veel bouwmaterialen laten vocht relatief makkelijk door, zeker als er geen vochtkering aanwezig is.
  • Grondwater, hoge luchtvochtigheid of lekkages in de kruipruimte kunnen er continu voor zorgen dat nieuw vocht wordt aangevoerd.

Als je dit proces niet snel afremt of blokkeert, gaat het gewoon door. Vochtproblemen lossen zichzelf namelijk niet op, want water zoekt zijn eigen weg en blijft doortrekken zolang er een verbinding is.

Hoe herken je optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is vrij herkenbaar als je eenmaal weet waar je op moet letten. 

  • Gele of bruine kringen op de muur

Vaak vlak boven de plinten. Dit zijn vochtplekken die van beneden naar boven ‘kruipen’.

  • Loslatend behang, stucwerk of verf

Vocht drukt tegen de binnenkant van de muur, waardoor afwerking gaat bladderen of schilferen.

  • Muffe geur

Een huis dat naar vocht ruikt, kan te maken hebben met schimmelgroei of vochtige bouwmaterialen.

  • Koude en klamme muren

Als je met je hand tegen de muur voelt, merk je soms meteen hoe koud of vochtig het materiaal is.

  • Schimmel of algen

Donkere of groene plekken in hoeken en bij de vloer zijn een duidelijk signaal.

Mocht je twijfelen of je last hebt van optrekkend vocht of juist van lekkage, dan is het handig om een professional te raadplegen voor een inspectie. Een zichtbare lekkage herken je vaak direct (denk aan druppelend water), terwijl optrekkend vocht veel subtieler begint.

Gevaren voor je gezondheid en de woning

Optrekkend vocht kan ook negatieve gevolgen hebben voor zowel je gezondheid als de staat van je woning.

Gezondheidsrisico’s

Een vochtige woning is een perfecte voedingsbodem voor schimmels en huisstofmijt. Volgens het RIVM kan blootstelling aan schimmels leiden tot luchtwegklachten, allergische reacties en andere gezondheidsproblemen. Mensen met astma of gevoelige luchtwegen zijn extra kwetsbaar.

Schade aan de woning

  • Het stucwerk kan afbrokkelen en de verf of het behang komt los.
  • Houten balken en vloeren kunnen na verloop van tijd aangetast raken.
  • Natte muren en vochtige lucht zijn moeilijker te verwarmen, wat kan leiden tot hogere energiekosten.
  • In extreme gevallen kan de fundering verzakken of kunnen muren poreus worden.

Wanneer vocht eenmaal in je bouwmaterialen trekt, gaat het er niet zomaar uit. De beste aanpak is preventie of anders een duurzame maatregel nemen om de vochttoestroom te blokkeren.

Oorzaken van optrekkend vocht

  1. Hoge grondwaterstand

In gebieden met een hoog grondwaterniveau kan het water continu drukken tegen je fundering.

  1. Slechte of ontbrekende vochtkering

Moderne huizen hebben vaak een waterkering in de muur. Oudere huizen (vooral vóór 1970) missen deze soms of deze is versleten.

  1. Lekkende of gebarsten leidingen

Een kapotte riolering in de kruipruimte zorgt voor een constante bron van vocht.

  1. Gebrekkige ventilatie

Als vocht niet kan verdampen, blijft de relatieve vochtigheid hoog en ontstaat er steeds meer condens.

  1. Optrekkend water via de fundering

De fundering is direct in contact met de natte grond. Zonder goede isolatie of scheidingslagen zuigt de muur het water op.

Het onderliggende probleem achter optrekkend vocht is in veel gevallen dus een slechte of verouderde constructie rondom de fundering en kruipruimte. Met name in oudere woningen zie je dit vaak terugkomen.

Zó pak je optrekkend vocht duurzaam aan

De eerste stap is altijd de oorzaak opsporen. Komt het water door de fundering omhoog? Is er een lekkende rioolbuis in de kruipruimte? Of staan de ventilatieroosters misschien al jaren dicht? 

1. Kruipruimte isoleren of vullen

Een populaire methode is het aanbrengen van een isolerende laag in de kruipruimte, bijvoorbeeld met schelpen. Schelpen hebben de eigenschap dat ze nauwelijks vocht opnemen en dus een buffer creëren tussen de vochtige grond en de woning. Dit voorkomt dat het vocht verder de muren in kan trekken.

Voordelen van schelpen:

  • Het is een natuurproduct dat lang meegaat.
  • Schelpen bieden naast vochtbescherming ook een isolerende werking, waardoor je vloer warmer aanvoelt.
  • Schimmels en ongedierte houden niet van deze ziltige omgeving, dus dat scheelt weer extra problemen.

2. Vochtkerende laag (muurinjectie)

Een andere techniek is om een vochtkerende laag in de muur te injecteren. Hierbij worden kleine gaatjes in de muur geboord, waarna een vochtwerend middel wordt aangebracht. Zo ontstaat er een barrière waardoor water niet langer omhoog kan kruipen.

3. Drainage

Is het grondwaterniveau simpelweg te hoog, of is er sprake van extreme wateroverlast? Dan kan een drainagesysteem rond de woning helpen. Een gedraineerde fundering voert overtollig water af, zodat het niet langer tegen de muren drukt. Dit kan veel schelen in gebieden met een hoge waterstand of bij woningen die lager liggen dan de omliggende grond.

4. Herstellen van gebreken

Zit er een scheur in de funderingsmuur of is de riolering kapot? Dan is repareren erg belangrijk. Je kunt van alles doen aan vochtwering, maar als een pijp lekt of de muur vol scheuren zit, blijft het vocht terugkomen.

5. Betere ventilatie

Als er één ding is dat een vochtige omgeving bestrijdt, is het een goede luchtcirculatie. Ventilatiegaten in de kruipruimte (correct geplaatst en niet dichtgepropt) zorgen ervoor dat vochtige lucht kan ontsnappen. 

Is het de investering waard?

Veel mensen schrikken als ze denken aan de mogelijke kosten van vochtbestrijding. Maar reken vooral eens uit wat langdurige vochtproblemen kosten:

  • Schade aan muren en schilderwerk die je telkens moet repareren.
  • Eventuele gezondheidsklachten en doktersbezoeken.
  • Hogere energierekeningen, omdat een vochtige woning lastiger te verwarmen is.
  • Lagere woningwaarde bij verkoop.

 

In de meeste gevallen weegt de investering in een oplossing ruimschoots op tegen de kosten van het telkens opnieuw oplossen van gevolgen. En de rust van een droog, gezond huis is natuurlijk onbetaalbaar!

Veelgestelde vragen over optrekkend vocht

1. Hoe snel zie ik effect van maatregelen tegen optrekkend vocht?

Als je bijvoorbeeld kiest voor het laten aanbrengen van een isolerende laag in de kruipruimte, kan de relatieve luchtvochtigheid in de woning binnen enkele weken tot maanden dalen. De zichtbare schade (zoals vochtplekken) kan langer duren om volledig te herstellen. Soms moet je de muren goed laten uitdrogen voordat je opnieuw gaat stucen of behangen.

2. Werkt een gewone ventilator of een ‘vochtvreter’ ook?

Een vochtvreter haalt wat vocht uit de lucht, maar pakt niet het structurele probleem van optrekkend vocht aan. Ventilatoren kunnen de lucht beter laten circuleren, maar zonder bronaanpak blijft de fundering nat.

3. Kunnen nieuwbouwhuizen hier ook last van krijgen?

Jazeker, al komt optrekkend vocht minder voor in moderne woningen omdat er doorgaans betere funderingen en vochtkeringen worden toegepast. Maar als er een constructiefout of beschadiging optreedt, kan zelfs een relatief nieuw huis vochtproblemen krijgen.

4. Kan ik schelpen zelf in de kruipruimte storten?

In theorie zou je dat kunnen, maar het is een flinke klus die vaak lastig is in kleine of moeilijk toegankelijke kruipruimtes. Professionele bedrijven als Methorst Zuigtechniek maken gebruik van speciale zuig- en blaasapparatuur, waarmee ze de schelpen snel en gelijkmatig verspreiden. 

5. Hoe lang gaan schelpen in de kruipruimte mee?

Schelpen hebben een lange levensduur. Ze rotten niet, worden niet opgegeten door ongedierte en verliezen hun werking nauwelijks. Als het goed is, hoef je de kruipruimte maar één keer te vullen.

Het belang van een goed binnenklimaat

Naast het wegnemen van de directe vochtproblemen is een gezond binnenklimaat erg belangrijk voor je gezondheid en woning. Onderstaande tips zijn dus zeker aan te raden!

Tips voor een gezond binnenklimaat

  • Ventileer elke dag
  • Droog de badkamer en keuken
  • Controleer op lekkages
  • Voorkom hoge luchtvochtigheid

Pak optrekkend vocht structureel aan

Optrekkend vocht is een probleem dat je woning op allerlei manieren kan aantasten. Op termijn kan het leiden tot schimmel, gezondheidsklachten en zelfs structurele schade. De crux zit ‘m in het feit dat vocht vaak ‘van onderen komt’: vanuit de kruipruimte of fundering trekt het langzaam je muren in.

Oplossingen kunnen dus variëren van muurinjectie tot het aanbrengen van een isolatielaag (zoals schelpen) in de kruipruimte, eventueel gecombineerd met het herstellen van scheuren of lekkages. Belangrijk is dat je de oorzaak aanpakt, in plaats van alleen de symptomen te bestrijden. Goede ventilatie en gezonde luchtvochtigheid in huis doen dan de rest!

Laatste tip: De ene woning is de andere niet. Soms is een simpele oplossing voldoende, soms vraagt het meer onderzoek. Mocht je twijfelen aan de staat van je fundering of kruipruimte, is het slim om een specialist te raadplegen!