Een duurzaam leven is iets waar we steeds meer naar gaan streven. Een eigen boodschappentas meenemen naar de supermarkt is al heel normaal en het afval scheiden is ook een gewoonte geworden. Het wordt ook steeds aantrekkelijker om je huis te verduurzamen. Met de oplopende energieprijzen zijn zonnepanelen ook geen overbodige luxe meer.
Een duurzaam huis begint echter bij een goede isolatie. Door je huis goed te isoleren, heb je minder energie nodig om een aangename temperatuur te behouden. Als je graag wilt weten of jouw huis goed geïsoleerd is, kun je isolatie advies aanvragen. Aan de hand van het isolatie advies kan je de nodige aanpassingen doorvoeren binnenshuis om het duurzamer te maken.
Een duurzame tuin
Bij een duurzaam huis hoort ook een duurzame tuin. Een duurzame tuin betekent dat er ook in de tuin is nagedacht over de belangen van de natuur, het milieu en het welzijn van de planeet. Een duurzame tuin wordt dus zó ingericht dat, van de aanleg van de planten tot tuinmeubelen, het welzijn van de planeet in acht is genomen.
Maak gebruik van duurzame materialen
In een duurzame tuin is duurzaamheid het belangrijkst. Het is daarom belangrijk om gebruik te maken van duurzame materialen.
Als je tuinmeubels gaat kiezen, kies dan voor materialen zoals:
- Bamboe: dit groeit snel, is ontzettend sterk en gaat lang mee.
- Teak: de duurzaamheid van teak is afhankelijk van waar het vandaan komt. Let daarom op de FLEGT-vergunning voordat je teak meubels aanschaft.
- Gerecycled materiaal: gerecycled metaal of ander materiaal kan een goed tweede leven krijgen als tuinmeubel.
Duurzame beplanting in de tuin
In een duurzame tuin is het belangrijk dat je de bijen en vlinders helpt. Kies daarom voor planten die afwisselende bloeiperioden hebben. Deze planten moeten ook gemakkelijk te onderhouden zijn, want veel water moeten geven aan een plant is niet echt duurzaam.
Naast planten met afwisselende bloeiperioden, is het ook een goed idee om een moestuintje aan te leggen in een duurzame tuin. Dit zorgt er namelijk voor dat jouw groentes niet ver hoeven te reizen en ook nog eens gezonder en verser zijn.
Maak in de tuin gebruik van combinatieteelt. Als je veel dezelfde planten bij elkaar zet, is de kans op plagen zoals slakken en rupsen groter. Als je altijd genoeg variatie gebruikt in de tuin, dan worden ook natuurlijke vijanden zoals aaltjes aangetrokken. Daarbij zorgt variatie qua planten ook voor meer variatie qua insecten en andere dieren.
Verrijk je bodemleven met compost
Om je duurzame tuinplanten een goed leven te geven, is het belangrijk om je groenteafval en tuinafval te composteren. Compost zit vol met voedingsstoffen die nuttig zijn voor je planten en het verbetert het bodemleven in jouw tuin.
Er zijn verschillende manieren waarop je gemakkelijk het keukenafval in compost kunt veranderen:
- Compostbak in de tuin (gesloten ton of open)
- Bokashi compost emmer voor de keuken
- Wormenbak
Bekijk de verschillen en overweeg welke het beste geschikt is voor jou huishouden.