In de bodem van je tuin leven allerlei insecten. Onder deze insecten bevindt zich de larve van bladsprietkever, ook wel engerling genoemd. Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, toch is het een veelvoorkomend beestje dat je gazon flink kan beschadigen. Op zich zijn engerlingen geen probleem, maar als het er te veel zijn dan ontstaat er een plaag en gaat het gras kapot. Gelukkig zijn er ook oplossingen om ervan af te komen. In dit artikel kom je te weten hoe je engerlingen kunt herkennen, hoe ze schade aanrichten en hoe je ze kunt voorkomen en bestrijden.

Hoe kun je engerlingen herkennen?

Engerlingen zijn de larven van een kever die tot de familie van de bladsprietkevers behoort.

Je kunt engerlingen herkennen aan hun C-vormige lichaam. Ze hebben een verdikt achterlijf en een harde bruine kop. De kleur van het lijf is geelwit. Ze leven onder de grond waar ze de wortels van de grasspriet aanvreten. De larve brengt minimaal een jaar door in de grond voordat hij verpopt. De tijd als larve is afhankelijk van de soort maar het kan ook afhankelijk zijn van het klimaat. In Zuid-Europa duurt de ontwikkelingstijd 2 tot 3 jaar in tegenstelling duurt het in koude gebieden zoals Noorwegen tot wel 5 jaar. De engerling komt nooit boven de grond, en in het winterseizoen verdwijnt hij nog verder in de grond.

Hoe zie je of je gras beschadigd is door engerlingen?

Ziet je gras er droog en kaal uit? Grote kans dat je grasmat is aangevreten door engerlingen.

Het begint met een paar kleine dorre plekken in het gras. Deze breiden zich steeds verder uit. Als je er niets aan doet tasten de engerlingen het hele gras aan. In dat geval zit er niets anders op dan de hele grasmat te vervangen. Daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan. Zo ver wil je het natuurlijk niet laten komen. Daarom is het belangrijk om tijdig te beginnen met de bestrijding van engerlingen.

Wat voor schade kunnen engerlingen aanrichten?

Engerlingen vreten het onderste gedeelte van een grasplant aan. Hierdoor krijgen de planten niet genoeg water en voeding. Op plaatsen met veel engerlingen kan er behoorlijke schade ontstaan. In het zomerseizoen kan de schade zulke grote vormen aannemen dat het hele stuk gras afsterft. Ook andere planten kunnen doodgaan als gevolg van engerlingen die de wortels opvreten. Andere schade wordt veroorzaakt door vogels die de engerlingen als lekkernij zien. Ze halen het hele gebied overhoop om de engerlingen te vangen.

Hoe bestrijd je engerlingen?

Engerlingen kun je het beste bestrijden in de maanden juni tot en met oktober, aangezien ze dan het meest actief bezig zijn met het vernielen van planten. Engerlingen bestrijden kun je op een biologische of chemische manier doen. Door aaltjes tegen engerlingen in te zetten bestrijd je deze op een natuurlijke manier. Deze aaltjes (heterorhabditis bacteriophora) kruipen in het lichaam van de engerlingen. Ze infecteren deze vervolgens met bacteriën waardoor de engerlingen sterven. In de dode engerling dupliceren de aaltjes zich, waarna ze op zoek gaan naar een nieuwe engerling. Deze biologische methode is zeer efficiënt om engerlingen te bestrijden.

De bestrijding met chemische producten is uitsluitend te gebruiken voor bedrijven met een spuitlicentie. Het is een product dat bestaat uit imidacloprid, deze stof zorgt er voor dat het zenuwstelsel van de larve verstoord wordt waardoor zijn lichaamsfuncties het begeven. Het is een zeer snelle methode die vooral op sportvelden, golfbanen  en dergelijken wordt toegepast.

Hoe kun je voorkomen dat engerlingen je gras ruïneren?

Een engerlingenplaag wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan biodiversiteit in je tuin. Dit betekent dat er niet genoeg natuurlijke vijanden zijn van het insect dat de plaag veroorzaakt. Hierdoor kunnen zij zich continu blijven voortplanten. Gelukkig zijn er middeltjes waarmee je engerlingen kunt voorkomen. Je kunt sterk geurende planten gebruiken zoals citroenkruid of knoflook. Engerlingen houden er niet van en blijven ervan uit de buurt. Vergroot ook de biodiversiteit in je tuin. Dit kun je doen door bomen zoals coniferen, bloemen en heesters in de tuin te planten. Hierdoor krijg je meerdere insecten in je tuin die een natuurlijke vijand voor de engerling vormen. Zo ontstaat er een natuurlijk evenwicht waardoor engerlingen zich minder snel tot een plaag kunnen ontwikkelen.

 

Engerlingen komen in iedere tuin voor. Als het er teveel worden kan er een plaag ontstaan. Door biodiversiteit in je tuin aan te brengen kun je dit voorkomen. Begin je dorre plekken te zien door engerlingen? Bestrijd deze dan op een natuurlijke manier met aaltjes, en geniet het hele jaar van een gezond gazon.